top of page

Raafels. What's in a name?

 

Waarom heet jouw bedrijf eigenlijk Raafels?

Dat heeft drie redenen:

1: Rafels ontstaan daar waar het schuurt, dat is waar de aandacht heen gaat.

2: De raaf is mijn totemdier, vandaar ‘Raafels met dubbel aa’.

3: Raafels is een anagram van Rafaëls: ‘God heeft genezen’.

 

Ad 1: Rafels ontstaan daar waar het schuurt, dat is waar de aandacht heen gaat.

Soms zijn je veren door het leven gewoon een beetje door elkaar geschud en is het zaak de rafelranden weer recht te strijken, zodat jij je vlucht kunt vervolgen. Soms ben je -zoals de leeuw op de foto- helemaal opgebruikt of aan rafels geknuffeld en is het tijd voor rust en ruimte voor jezelf. Tijd om jezelf weer op te lappen, op adem te komen en nieuwe grenzen te bepalen.

Daarnaast vind ik het leuk om dingen te ontrafelen. Ruimte maken binnen of naast het oude zodat er nieuwe vormen kunnen ontstaan. En waar rafels aanwezig zijn, is het makkelijk nieuwe verbindingen te leggen. Dingen op een nieuwe manier met elkaar te verweven. Weven staat symbool voor het mysterie van het bestaan, voor schepping, iets uit je eigen stof maken. En dat heeft dan weer een link naar communicatie, want stof lijkt op veel manieren op taal. Woorden vormen zinnen die een verhaal maken, zoals draden stof produceren. ‘Tekst ‘en textiel’ delen dan ook een stam die ‘weven’ betekent.

Anders gezegd: Raafels nodigt je uit jouw innerlijke wijsheid aan te boren en de gevallen steken van potentiële heelheid op te rapen. Verder gaan met het –in woorden en daden- spinnen van je levensverhaal en het verwerken van de draden van het lot.

Ad 2: De raaf is mijn totemdier, vandaar ‘Raafels met dubbel aa’.

De raaf staat symbool voor magie, metamorfose en schepping. Ze geeft mensen het leven terug door ze te overreden om uit hun schulp te komen. De raaf in onze psyche opent deuren, steelt schatten voor ons uit verborgen plaatsen, overreedt ons om uit onze oude, geconditioneerde schulp te komen. Zij kan je de moed verschaffen de duisternis in te gaan en daaruit het licht voort te brengen. Elke keer dat we naar binnen gaan, kunnen we iets meer licht naar buiten brengen. Dat is schepping.

Sinds enkele jaren is de Zwarte Panter er als totemdier bij gekomen. Zij staat voor het opeisen van de eigen ware macht. Symbool van het vrouwelijke in al haar aspecten. Voor de wedergeboorte die in aantocht is.

Voor de oplettende lezer: Twee zwarte totemdieren dus. Zwart staat in de inheemse leringen voor veel dingen, maar niet voor onheil. Zwart kan staan voor het zoeken naar antwoorden, het kan de leegte betekenen, of de weg van het spirituele en niet-tastbare. De magie van de duisternis, bron van transformatie en inspiratie, groei en heling. De kleur wijst er ook op dat vormen een andere gedaante kunnen aannemen en dat bewustwording mogelijk is. Die schim in het duister kan je aan het schrikken maken, maar wellicht is het gewoon een vriend die naar jou op zoek is.

Ad 3: Raafels is een anagram van Rafaëls: ‘God heeft genezen’.

Rafaël is een aartsengel en zijn naam betekent ‘genezende kracht van God’ of ‘God heeft genezen’. We kunnen ons handelen sturen, onze gedachten richten, onze reacties bepalen, maar de ‘grond der gebeurtenissen’ kunnen wij hier op aarde niet bepalen. Die besluiten vinden op een ander niveau plaats. Aartsengel Rafaël heerst over de wereld van het verzorgen en genezen, gesymboliseerd door het water, de kleuren violet en groen –ook de kleuren die zo mooi in het beeldmerk van Raafels terugkomen- , en het kristal aquamarijn. Het doel van Rafaël is ervoor te zorgen dat de aarde een geschikt oord blijft voor mens, dier en plant. Hij geneest en ondersteunt hen die met hun innerlijk en met negativiteit worstelen. Daar draag ik mijn steentje graag aan bij. Het gebed van aartsengel Rafaël vat het voor mij mooi samen:

Rafaël, laat mij geloven in de goddelijke liefde, die geneest en herstelt.
Laat mij als een genezer in het leven staan.
Dat ik mijn hart mag openstellen voor de allesomvattende liefde.
Dat ik elke dag mag beseffen dat alle mensen met elkaar verbonden zijn.
Dat ik alle obstakels die genezing en liefde in de weg staan mag slechten.

bottom of page