top of page
Zoeken

Liefde en volwassenheid

Gisteravond werd me tijdens schilderles gevraagd of het leuk was geweest in Frankrijk en wat ik gedaan had. Ski-vakantie? Ehm, nee. Ik ben een boek aan het schrijven, en daar heb ik in Frankrijk de basis voor gelegd. Even viel het stil. Oh, wat leuk! Waarover? Ontwikkelfasen in volwassenheid. Weer even die stilte, waarop gelukkig snel belangstellende vragen volgden. Vertel eens, wat is dat dan, volwassenheid? Gebruik je de fasen van Lievegoed? Heeft dat ook met de chakra’s te maken? Antwoorden: Nou, dat wilde ik nou juist aan jullie vragen. Nee, Lievegoed gebruik ik niet, zijn indeling in 7 jaren die je automatisch doorloopt is mij wat te star. Er blijven heel wat mensen in vroege stadia hangen. Ja, je zou er ook chakra-psychologie aan kunnen koppelen, maar dat doe ik niet. Ik wil juist dat het wetenschappelijk onderbouwd is, en een beetje uit de zweverige hoek blijven. Terwijl de volwassen ontwikkeling wel loopt via de fase waarin het lichaam centraal staat, via het verstand, naar uiteindelijk de fase waarin de ziel het voortouw gaat nemen. Etc.


Zo praten we nog even wat verder en verleggen dan de aandacht weer naar het schilderij waar ieder voor zich mee bezig is. Alleen mijn overbuurman hoor ik af en toe, ergens tussen licht verbaasd en geïrriteerd ‘volwassenheid’ mompelen. Kun je het verwerken Fred, vraag ik hem? Ja ja, dat gaat prima. Ik weet alleen niet of ik het ermee eens ben. Dat mag. Grijnzend werken we verder.Tot -een hele tijd later- uit het niets de volgende vraag weerklinkt vanaf de overkant: Die volwassenheid hè, heeft dat dan ook met liefde te maken? Enthousiast –en, toegegeven, licht verbaasd- gluur ik om mijn schilderij heen naar de overbuurman. Ja, dat heeft er zeker mee te maken! Je liefde breidt zich steeds meer uit van jezelf naar de mensen om je heen, naar de groepen waarin je je beweegt, totdat je liefde uiteindelijk de hele wereld omvat! En het lastigste daarbij is om dat te doen vanuit een altijd aanwezige grond van zelfcompassie. Dat is de basis. Anders geef je jezelf weg.


Meer weten? Kom dan ook naar Stille Wateren (link met meer info en om in te schrijven) voor een Inspiratiesessie.

Vrijdag 8 februari van 19-21.30. Potluck vanaf 18.00

84 weergaven

Kommentare


bottom of page