top of page
Zoeken

Wat wil IK nu eigenlijk???


Veel onderwijsprofessionals hebben de mooie eigenschap dat ze een groot hart hebben en graag voor andere mensen zorgen. Een schaduwkant daarvan is echter dat ze zichzelf en hun eigen behoeften naar de achtergrond schuiven of zelfs vergeten. Dat de balans zoek raakt. En de vraag ‘Wat wil IK nu eigenlijk?’ lastig te beantwoorden valt. Toch is het goed om te weten wat jouw behoeften zijn, zodat je bewust kunt kiezen waar je aan je eigen behoeften tegemoet komt, en waar je ze -even- laat voor wat ze zijn. Een eenvoudige en heldere manier om je eigen behoeften in kaart te brengen is via het Zijnspel 3.0.


We beginnen met deze enorme berg behoeften-kaarten. Via enkele vragen wordt die enorme stapel teruggebracht tot 7 kaarten. Kiezen dus! Hieronder volgt uitgewerkt voorbeeld van een cliënt die opzoek was naar nieuwe balans in haar leven.


Na de vragen komen we uit bij de volgende behoeften: ‘Vrijheid’ (middelste kaart) is in deze legging de sleutel om haar kwaliteiten te verbinden met haar behoeften. De onderste drie kaarten geven haar kwaliteiten weer: Zelfreflectie, vreugde en bijdragen/van betekenis zijn. Mooie kwaliteiten, die jou moeiteloos af gaan. Je vergeet dan ook vaak dat dit jouw kwaliteiten zijn, het is zo gewoon voor je, het is als het ware je tweede natuur geworden. Vaak zijn dit kwaliteiten die in jouw gezin van herkomst gewaardeerd en gestimuleerd werden. Je verwacht deze kwaliteiten dan ook automatisch aan te treffen bij anderen. En daar gaat het vaak mis!

De ander heeft andere kwaliteiten, en jij verwacht dezelfde. Dus ben je teleurgesteld in de ander. Wat een zwartkijker (geen vreugde). Wat een egoïst (geen of een andere bijdrage). Wat een lomperd (geen/weinig zelfreflectie).

Zo bezien stelt de ander jou dus helemaal niet teleur. Je bent teleurgesteld in JOUW verwachtingen van de ander. En dat is iets heel anders….

De bovenste drie kaarten hebben weer hun eigen verhaal. Zo maken we jouw behoeften-plaatje compleet. En weet jij weer precies wat JIJ wilt!

Nieuwsgierig geworden naar jouw behoeften? Maak dan snel een afspraak!


27 weergaven

Opmerkingen


bottom of page